Senior interim en verander manager, zelfstandig actief sinds 2006 Wereldwijde inzetbaar Senior supply chain manager Groene en duurzame transport oplossingen Intermodale transport oplossingen Fleet Management en total cost of ownership oplossingen Workshops en gastspreker Inkoop en verbetertrajecten transport en logistiek High profile herstructurering ERP planning en productie Business development en marketing Warehousing en IT Projects Zwaar transport en project cargo
ADVISEUR LOGISTIEK
 • Meer gewicht per lading
 • Beperkte tolheffing
 • Geen Rijbeperkingen
 • Vermijden van congestie
 • Milieuvriendelijk
 • Uitstekende prijs-kwaliteit

 • Logistieke dienstverlening

  Business Developement
  Benchmarking transport
  Betonfabrikanten
  Duurzaam Transport
  Ecocombi / LZV
  Herstructurering
  Interim Manager
  Intermodal transport
  Inkoop transport
  IT Projecten
  Juridisch advies
  Marketing / Verkoop
  Multimodaal vervoer
  Procurement / Contracten
  Supply Chain Management
  Tendering transport
  Transport Consultancy
  Windenergie
  Wagenpark
  Workshop Marketing
  Zwaar transport

  Recente Projecten

  2016 Contract en tender expert Afrika
  2015, Tender Transport en Kraan
  2015, Tendering Zwaartransport
  2015, Interim Tendermanager Transport
  2014, Transport Manager Inter East
  2014, Interim Logistiek Manager
  2014, Transport Consultant Wasserij
  2013, Speciaal Transport Gutmann

  Documenten

  CV Bouwe van der Meer Englisch
  CV Bouwe van der Meer German
  CV Bouwe van der Meer Dutch

   

  Wat is intermodaal transport?

  Intermodaal transport is een vorm van multimodaal transport, waarbij goederen met meerdere vervoersmiddelen (modaliteiten) worden getransporteerd, met als verschil dat de goederen niet afzonderlijk maar met behulp van een laadeenheid worden omgeladen. Het gaat hierbij om transport van goederen in (zee)containers, wissellaadbakken en opleggers. Indien voor een groot deel van de afstand wordt afgelegd per trein of schip en alleen voor het voor- en natransport gebruik wordt gemaakt van wegvervoer, dan spreekt men ook wel van gecombineerd transport.

  Voordelen intermodaal transport

  • Meer gewicht per lading (28-30 ton laadvermogen)
  • Beperkte tolheffing
  • Rijbeperkingen (rijtijden wet) spelen nagenoeg geen rol
  • Vermijden van congestie op het wegennet
  • Milieuvriendelijk
  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

  Laadeenheden intermodaal transport

  Er zijn een groot aantal verschillende vormen van intermodaal transport. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten laadeenheden en de manier waarop deze vervoerd worden. Een eerste opsplitsing valt te maken tussen het transport van opleggers en het transport van andere laadeenheden (zonder eigen wielen).

  Opleggers voor intermodaal

  Voor transport van opleggers met een andere modaliteit dan het wegvervoer zijn er twee mogelijkheden, namelijk begeleid of onbegeleid (gecombineerd) transport. Bij de eerste wordt de gehele vrachtwagen vervoerd. Het gaat hier dan om trekker + oplegger inclusief chauffeur. Per spoor is dit de Rollende Landstraße of autopendeltreinen zoals de Eurotunnel Le Shuttle, over water gaat het om Roll-on-roll-offschepen. Bij onbegeleid vervoer wordt alleen de oplegger getransporteerd. Bij spoorvervoer worden de opleggers, indien ze kraanbaar zijn, in speciale spoorwagens (Taschenwagen) getakeld. Niet-kraanbare opleggers vereisen een special systeem, bijvoorbeeld Modalohr of CargoBeamer.

  Zeecontainers voor intermodaal

  Er bestaan veel soorten laadeenheden, in veel verschillende lengte en een paar verschillende breedtes. Een belangrijke categorie zijn de zeecontainers, ook wel ISO-containers genoemd, naar de normen waaraan ze moeten voldoen. De variatie hierin is beperkt, er zijn maar een paar lengtes toegestaan en de breedte ligt vast op 8 foot (2,438 m). Deze standaardisatie heeft er voor gezorgd dat dergelijke laadeenheden wereldwijd gebruikt worden. Voor intermodaal transport over zee wordt daarom bijna geen ander soort laadeenheden gebruikt. Voor containerschepen is het praktisch dat alle eenheden eenzelfde breedte hebben, zodat deze goed en veilig in het laadruim kunnen staan.

  Wissellaadbakken voor intermodaal

  Om verschillende redenen, vaak omdat de maatvoering te beperkend is, wordt afgeweken van de ISO-normen. Deze laadeenheden worden wissellaadbakken genoemd. Er bestaan zeer veel verschillende uitvoeringen, de varianten die voor intermodaal vervoer gebruikt worden kunnen worden onderverdeeld in drie groepen, afhankelijk van hoe deze eenheden kunnen worden verladen.

  Bij vervoer over de weg, per spoor en soms per binnenvaartschip, is het mogelijk om eenheden te gebruiken die breder zijn dan zeecontainers, met als voordeel dat de grotere binnenmaten een efficiëntere belading met (euro-)pallets mogelijk maakt. Ook zijn er veel meer lengtematen mogelijk. Een deel van de laadeenheden is van bovenaf kraanbaar doordat zij bevestigingspuntentwistlocks hebben aan de bovenzijde, op dezelfde maten als ISO-containers. Een ander deel is alleen van onderaf kraanbaar, op dezelfde wijze als kraanbare opleggers. Beide groepen hebben gaten voor twistlocks op de hoeken en op de maten volgens de ISO-norm, waardoor zeecontainers en wissellaadbakken allemaal op dezelfde containerwagens vervoerd kunnen worden.

  Conclusie intermodaal transport

  Intermodaal transport houdt in dat er meerdere modaliteiten (transportmiddelen) ingezet worden voor een transport van A naar B. Denk hierbij aan de inzet van binnenvaart, spoor, shortsea en wegvervoer. Voorwaarde bij intermodaal transport is dat de goederen van modaliteit wisselen, maar wel in dezelfde "verpakking" (container, wissellaadbak, oplegger) blijven. Het voordeel van intermodaal transport is dat transportstromen zoveel mogelijk samen worden gebundeld. Hierdoor ontstaan dikke goederenstromen die tussen de zeehavens en het achterland vervoerd worden door bijvoorbeeld binnenvaart of spoor. Vanaf de terminals verzorgt het wegvervoer het voor- of natransport.

  Adviseur of consultant intermodaal transport

  Zoekt u een adviseur, consultant of zelfs een interim manager met expertise in intermodaal transport? Ik heb als transportdeskundige meer dan 20 jaar ervaring in wereldwijd transport en op hoog nivo intermodale trajecten ontwikkelt en georganiseerd. Voor een vrijblijvende afspraak kunt u contact mij opnemen.

  Ontwerp en realisatie:
  Van der Meer - Advies 2005
  Bouwe van der Meer
  De Line 16,8411 TV Jubbega
  info@vandermeer-advies.nl
  www.interim-xl.com
  Phone: +31 6 46 84 23 31

  Inzetbaar als interim manager
  Interim manager
  Interim manager transport
  interim manager logistiek
  kwartiermaker
  Interim manager distibutie Wagenparkbeheerder
  Financieel Manager
  Projectmanager ICT
  Interim inkoper Transport
  Inzetbaar als adviseur
  Business Developement Manager
  Business Analyst
  Account Manager
  Manager Verkoop
  Hoofd Planning
  Transport Manager
  Supply Chain Manager
  Transport Planner
  Interim inkoper logistics
  Inzetbaar als consultant
  Transport consultant
  Logstiek Advies
  Logistiek Consultant
  Transport adviseur
  Consultant eigen vervoer
  Gastspreker
  Interim inkoper logistiek
  Interim Procurement
  Category Lead Buyer