ADVISEUR LOGISTIEK
 • Meer gewicht per lading
 • Beperkte tolheffing
 • Geen Rijbeperkingen
 • Vermijden van congestie
 • Milieuvriendelijk
 • Uitstekende prijs-kwaliteit

 • Logistieke dienstverlening

  Business Developement
  Benchmarking transport
  Betonfabrikanten
  Duurzaam Transport
  Ecocombi / LZV
  Herstructurering
  Interim Manager
  Intermodal transport
  Inkoop transport
  IT Projecten
  Juridisch advies
  Marketing / Verkoop
  Multimodaal vervoer
  Procurement / Contracten
  Supply Chain Management
  Tendering transport
  Transport Consultancy
  Windenergie
  Wagenpark
  Workshop Marketing
  Zwaar transport

   

  Wat is intermodaal vervoer?

  Intermodaal vervoer is een vorm van multimodaal vervoer, waarbij goederen met meerdere vervoersmiddelen (modaliteiten) worden getransporteerd, met als verschil dat de goederen niet afzonderlijk maar met behulp van een laadeenheid worden omgeladen. Het gaat hierbij om vervoer van goederen in (zee)containers, wissellaadbakken en opleggers. Indien voor een groot deel van de afstand wordt afgelegd per trein of schip en alleen voor het voor- en natransport gebruik wordt gemaakt van wegvervoer, dan spreekt men ook wel van gecombineerd vervoer.

  Voordelen intermodaal vervoer

  • Meer gewicht per lading (28-30 ton laadvermogen)
  • Beperkte tolheffing
  • Rijbeperkingen (rijtijden wet) spelen nagenoeg geen rol
  • Vermijden van congestie op het wegennet
  • Milieuvriendelijk vervoer
  • Uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

  Laadeenheden intermodaal vervoer

  Er zijn een groot aantal verschillende vormen van intermodaal vervoer. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende soorten laadeenheden en de manier waarop deze vervoerd worden. Een eerste opsplitsing valt te maken tussen het vervoer van opleggers en het vervoer van andere laadeenheden (zonder eigen wielen).

  Opleggers voor intermodaal vervoer

  Voor vervoer van opleggers met een andere modaliteit dan het wegvervoer zijn er twee mogelijkheden, namelijk begeleid of onbegeleid (gecombineerd) vervoer. Bij de eerste wordt de gehele vrachtwagen vervoerd. Het gaat hier dan om trekker + oplegger inclusief chauffeur. Per spoor is dit de Rollende Landstraße of autopendeltreinen zoals de Eurotunnel Le Shuttle, over water gaat het om Roll-on-roll-offschepen. Bij onbegeleid vervoer wordt alleen de oplegger getransporteerd. Bij spoorvervoer worden de opleggers, indien ze kraanbaar zijn, in speciale spoorwagens (Taschenwagen) getakeld. Niet-kraanbare opleggers vereisen een special systeem, bijvoorbeeld Modalohr of CargoBeamer.

  Zeecontainers voor intermodaal vervoer

  Er bestaan veel soorten laadeenheden, in veel verschillende lengte en een paar verschillende breedtes. Een belangrijke categorie zijn de zeecontainers, ook wel ISO-containers genoemd, naar de normen waaraan ze moeten voldoen. De variatie hierin is beperkt, er zijn maar een paar lengtes toegestaan en de breedte ligt vast op 8 foot (2,438 m). Deze standaardisatie heeft er voor gezorgd dat dergelijke laadeenheden wereldwijd gebruikt worden. Voor intermodaal transport over zee wordt daarom bijna geen ander soort laadeenheden gebruikt. Voor containerschepen is het praktisch dat alle eenheden eenzelfde breedte hebben, zodat deze goed en veilig in het laadruim kunnen staan.

  Wissellaadbakken voor intermodaal vervoer

  Om verschillende redenen, vaak omdat de maatvoering te beperkend is, wordt afgeweken van de ISO-normen. Deze laadeenheden worden wissellaadbakken genoemd. Er bestaan zeer veel verschillende uitvoeringen, de varianten die voor intermodaal vervoer gebruikt worden kunnen worden onderverdeeld in drie groepen, afhankelijk van hoe deze eenheden kunnen worden verladen.

  Bij vervoer over de weg, per spoor en soms per binnenvaartschip, is het mogelijk om eenheden te gebruiken die breder zijn dan zeecontainers, met als voordeel dat de grotere binnenmaten een efficiëntere belading met (euro-)pallets mogelijk maakt. Ook zijn er veel meer lengtematen mogelijk. Een deel van de laadeenheden is van bovenaf kraanbaar doordat zij bevestigingspuntentwistlocks hebben aan de bovenzijde, op dezelfde maten als ISO-containers. Een ander deel is alleen van onderaf kraanbaar, op dezelfde wijze als kraanbare opleggers. Beide groepen hebben gaten voor twistlocks op de hoeken en op de maten volgens de ISO-norm, waardoor zeecontainers en wissellaadbakken allemaal op dezelfde containerwagens vervoerd kunnen worden.

  Conclusie intermodaal vervoer

  Intermodaal vervoer houdt in dat er meerdere modaliteiten (transportmiddelen) ingezet worden voor een vervoer van A naar B. Denk hierbij aan de inzet van binnenvaart, spoor, shortsea en wegvervoer. Voorwaarde bij intermodaal vervoer is dat de goederen van modaliteit wisselen, maar wel in dezelfde "verpakking" (container, wissellaadbak, oplegger) blijven. Het voordeel van intermodaal vervoer is dat transportstromen zoveel mogelijk samen worden gebundeld. Hierdoor ontstaan dikke goederenstromen die tussen de zeehavens en het achterland vervoerd worden door bijvoorbeeld binnenvaart of spoor. Vanaf de terminals verzorgt het wegvervoer het voor- of natransport.

  Adviseur of consultant intermodaal vervoer

  Zoekt u een adviseur, consultant of zelfs een interim manager met expertise in intermodaal vervoer? Ik heb als transportdeskundige meer dan 20 jaar ervaring in wereldwijd transport en op hoog nivo intermodale trajecten ontwikkelt en georganiseerd. Voor een vrijblijvende afspraak kunt u hier contact mij opnemen.

  Van der Meer Advies

  Powered by
  Bouwe van der Meer
  KVK Leeuwarden: 011.177.76
  VAT number: 109454376B03

  Kantoor

  De line 16 8411 TV JUBBEGA
  The Netherlands
  Phone: +31 6 46 84 23 31
  info@vandermeer-advies.nl

  Andere Websites

  Interim-xl.de
  Interim-xl.com
  Spedition-logistik-beratung.de
  Vandermeer-advies.nl

  Meer links

  Testitimonials
  Gastspreker
  Vacatures
  Partners Interim XL
  j